Mission Mobile  Sydpolteamet Mission Mobile
North Pole Skydive-98
Dagbok
Start side | Reiserute | Reisedagbok | Sponsorer | Siste nytt | Sydpolteamet | Gjestebok

Denne siden vil bli oppdatert hele tiden med tekst og bilder.
Alt lages på en Toshiba Tecra 750 CDT, fra Toshiba PC, og sendes via satellitt telefon fra Nera. Bildene kommer fra Nikon kamera. Mere info. om dette på Sponsorsiden. 
Bilvrak
Det er mye skrot rundt husene. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Et hundeliv
Det er et hundeliv for noen. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Landsby hus
Dette er vel kanskje ikke noe representativt bilde på hus 
standarden, men de er små her.
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
25.04.98 Resolute Bay, Northwest Territorie, Canada
Så er dagen kommet da vi skal reise hjemover til Norge. Flyet går kl. 1837 fra flybasen her i Resolute Bay. Vi har pakket sammen utstyret vårt, og er klare for å gå fra hotellet. 
Vi har tatt en siste tur rundt i landsbyen her for å prøve å finne ting som beskriver litt av miljøet her . Som dere kan se er det noen rare hus her. Ja, det bor faktisk mennesker i huset på bildet. En annen ting Sydpolteamet er enige om, er at det er et skikkelig hundeliv å være hund her oppe. Hundene ligger i lenker eller tau rundt husene, hvis de er heldige. Andre hunder ligger litt lenger unna bebyggelsen . De får slengt til seg enten et stort isbjørnbein eller selspekk med hud og hår til mat. Noen av dem ser ganske gamle og skralle ut der de ligger. Ellers er det mye rot rund husene. Det er enten gamle biler som står nedsnødd, ødelagte snøscootere, gamle sleder, hvitevarer, slakt av dyr og annet skrot. Det ser ikke ut til å være til sjenanse for befolkningen her i hvert fall, og da er det vel greit nok for oss også. 
En annen ting vi lo godt av var da vi skulle poste noen kort her oppe. Det er jo posthus på CO-OP'en. Vi kjøpte frimerker og klistret dem på kortene mens vi sto i luka på posten. Så måtte vi spørre hvor vi skulle legge kortene. Dama i luka pekte på en skuff på vår side av luka. Vi åpnet den å så rett ned i en pappeske på hennes side, rett ved beina hennes. Vi måtte altså putte alle kortene selv igjennom denne skuffen, selv om hun kunne ha sluppet dem rett ned i pappesken selv. Rart? Ikke vet vi! Det er jo en anderledes by som Junior fortalte oss på Torsdag. Dette er jo Resolute Bay. 
Slakte avfall
Isbjørnlabb og sel. Det ligger slikt over alt her.
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Kirken i Resolute Bay
Kirken i Resolute Bay 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999 

Landsbyen i Resolute Bay
Landsbyen i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999 
Lokalt veiskilt
Her er det eneste veiskiltet i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
 
 
 
 
 

 

24.04.98 Resolute Bay, Northwest Territorie, Canada
Dagen i dag startet som i går, grått og overskyet, men det klarnet opp og ble sol og varmt. Vi var oppe på en topp nord-øst for landsbyen og tok bilder av landsbyen. Etter dette kjørte vi litt rundt på snøscootere for å se oss omkring i denne delen av terrenget rundt landsbyen. Det er ikke mye snø her, så man må kjøre forsiktig. Det stikker steiner opp av snøen over alt vi kjører. Bare i hellinger der snøen har blåst seg opp i fonner er det greit å kjøre. 
Dette er vår siste dag før vi reiser hjemover. Det skal bli greit å sette nesen hjemover nå. Sydpolteamet er nå forsynt med snø og kulde for denne gangen. Vi håper det er blitt litt varme i lufta hjemme i Norge. 
Det skjer jo ikke stort her i landsbyen, så det er ikke så mye å skrive hjem om. Tiden nå går for det meste med til å jobbe med bilder som vi har tatt, og til å vente på flyet vårt. Ellers er det greit å kjøre litt rundt for bli litt kjente og for å få tiden til å gå. 
Vi har fått den store nyheten her i Resolute Bay; doktoren kommer! Det er behørig slått opp på tavla på CO-OP'en her. Han skal være her i hele 3 dager før han må videre. Det betyr at han får rimelig tid til hver passient. Jobber han 8 timer hver dag skulle det bli ca. 7 minutter på hver innbygger her, og det er vel ikke så galt. Vi for vår del tar legesjekken når vi kommer hjem, så vi ikke bruker av den dyrebare tiden til legen her oppe. 
Vi har vært å levert snøscooterene i ettermidag. Vi må være ute av rommene i morgen kl. 1000 så vi fant ut at det var best å ordne dette i dag. Det betyr at vi får bruke beina her de siste timene før avreise.
Lege notis
Fra tavla på CO-OP'en. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999

Isbjørnspor i Resolute Bay
Isbjørnspor i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Flystyrt i Resolute Bay
Styrtet fly rett utenfor flyplassen i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
23.04.98 Resolute Bay, Northwest Territorie, Canada
I dag har Sydpolteamet ligget rett i helene på to isbjørner her i Resolute Bay. De ble oppdaget i går kveld ute på den lokale søppeldynga. Vi tok derfor snøscooterene våre å reiste ut for å se om vi kunne få tatt noen bilder av de. Vi var kun bevæpnet med Nikon kameraer, men vi hadde kraften fra Toshiba i sekken. Det er kun 1 km ut til plassen der de var observert, så vi tok oss frem ganske fort. Der ute kunne Sydpolteamet konstantere at isbjørnene var borte for denne gangen. De hadde kun satt igjen noen store fotspor til skrekk og advarsel. Vi fulgte sporene fra iskanten og opp til søppeldynga, der isbjørnene hadde rotet rundt. Så fant vi sporene som gikk tilbake ut på isen og fulgte de et stykke for å forsikre oss om at isbjørnene virkelig var borte for godt. 

I dag er det ikke noe særlig vær å skryte av. Det er overskyet og litt snø i luften som i går. Vi får håpe det klarner opp litt på kvelden, da vi har tenkt oss ut for å ta noen bilder. Det gjorde det i hvert fall i går. 

Det ser ut til at Sydpolteamet finner flyvrak over alt de kommer. Her i Resolute Bay er det mange. De fleste styrtet på 60 tallet, og er ikke så mye å se på. De er stort sett bare forvridde metall deler. 

Etter et langt og krevende styremøte i Sydpolteamet i dag, har vi bestemt oss for å forsøke oss på fast tandemhopping Resolute Bay og områdene rundt her i Arktis. Vi har nå fått en liste fra First Air med turoperatører som vil få et tilbud fra Sydpolteamet i løpet av året. Målgruppen vår blir de rike turistene som kommer opp her om våren. Våren blir da vår sesong her oppe i Resolute Bay. 

Vi tok en tur bort til CO-OP'en for å poste kort kl. 1900. Den var stengt, og en gutt fortalte oss at den stengte kl. 1730. Videre sa han -Dette er en andeledes by, det er jo Resolute Bay. 
Han heter Junior og er 12 år, det vil si han fyller 13 i år fortalte han. Han går på skolen her i Resolute Bay og trives bra. Han har 2 eldre brødre som han synes er litt gale. Pappa'n hans og den ene broren har skutt en isbjørn hver fortalte han. Videre kunne han fortelle at sommeren kommer i Juni-Juli og forsvinner i September, men han liker vinteren best for da er det mest å finne på. 
Det bor som sagt ca. 200 mennesker her i Resolut Bay landsbyen, og ca. 120 mennesker på flybasen 2,5 km fra landsbyen. Det er ikke noe alkohol å få kjøp her, ikke en gang en liten øl. Det er forbudt å selge alkohol i Resolute Bay, og det er kun tilatt å bringe med seg et lite kvanta til eget forbruk. Man kan jo tenke seg hvordan det ville gå med alkohol i et så isolert, lite og tett samfunn. 


Tandem jump in Resolute Bay
Nytt tandemhopp av Sydpolteamet! 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Ulvespor
Ulvespor i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999 
22.04.98 Resolute Bay, Northwest Terriorie, Canada.
Været er ikke bra i dag. Det er tett skydekke og litt snø i luften. Dette gjør sikten meget vanskelig, særlig når vi kjører snøscooter. Vi ser ikke konturer i terenget, alt ser flatt ut. 
I dag har vi vært ute å letet etter ett fly som har styrtet, for mange år siden. Vi reiste ut med snøscootere, men letet på feil sted ca. 12 km fra bebyggelsen her. Vi får prøve senere i dag eller i morgen. Det eneste vi fant var ulvespor i snøen. 
Vi spiste vår lunchpakke ute på en fjelltopp i kulde og lett snøvær i dag. 
Vi har gjort en avtale med sjefen, en kvinnelig sådan, i First Air om ett tandemhopp. Vi spurte om det var noen som kunne tenke seg å hoppe. Etter en natt med tenking ville hun hoppe med Sydpolteamet. Hun har jo flere Twin Ottere til rådighet, så fly er ikke noe problem. Vi hopper den første kvelden det er bra vær. First Air er selskapet som fløy oss inn til polpunktet. Kanskje dette er begynnelsen på Sydpolteamets faste tandem uker i Resolute Bay? 
Vi har også møtt vår Engelske venn som skal prøve seg på Nordpolen neste år. Han var ute på treningstur når vi traff han. Vår venn bruker samme type plast bindinger som Sydpolteamet prøvde på Patriot Hills. De er helt ubrukelige til å gå på ski med. Engelskmannen ligger i telt bare 500 meter ute på isen rett nedenfor bebyggelsen her. Forrige natt hadde han bare sittet oppe å frosset i soveposen med geværet klart. Han synest at han hørte isbjørn flere ganger. Han sovnet først kl. 0600 da sola begynte å varme teltet. Han går ikke på skiene sine, han stabber som ett lite barn, har rifla på ryggen og en liten pulk hengende etter seg. Vi er invitert på te og småkaker i teltet hans. 

Sydpolteamet har gjordt det igjen! 
Vi har hoppet tandem med Base Manager for First Air i Resolute Bay. Hoppet ble gjort fra 10000 fot over flybasen her i - 15 grader celsius. Vi er nå spurt om vi kunne tenke oss en fast avtale om tandemhopping i Arktis med turister. Sydpolteamet har dette nå til vurdering på første styremøte i dag. Vi kommer tilbake med referat etter møtet. 
 
 
 
 
 
 

 


Brann i Resolute Bay
Det brenner i Resolute Bay! 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Stydio Sydpolteamet
Her jobbes det med å oppdatere Internett sidene til Sydpolteamet 
fra Sydpolteamets studio i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Hotellet i Resolute kl. 0100 om natten
Dette er hotellet i Resolute Bay.
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
21.04.98 Resolute Bay, Northwest Terriorie, Canada.
Nå er det natt her i Resolute Bay. Vi legger ut et bilde av hvordan det ser ut her når det er natt. Sola ligger ikke langt under horisonten, men det er kaldt, ca - 20 grader. Vi prøver nå å sove litt. Det har ikke vært mye søvn siden Lørdag, bare noen timer i Eureka og noen 
minutter nå og da i Twin Otteren. Det kjennes på kroppen. 
Det kommer flere bilder i løpet av ettermiddagen, kvelden hjemme.

Det brenner i Resolute Bay!
Vi har i dag leid snøscootere for å få sett litt mere av områdene rundt Resolut Bay. Resolute Bay har ca. 200 innbyggere, og er ikke det helt store stedet. Alle her er meget vennlige. De hilser og vinker til oss alle sammen. De fleste vet at vi har hoppet på Nordpolen. Det ser ut til 
å være mye jakt i området. Vi traff en på snøscooter som var på vei med gevær for å jakte på sel. 
Vi har sett oss litt omkring utenfor bebyggelsen og når vi kom tilbake så vi det begynte å ryke forferdelig bak CO-OP'en (butikken her). Det viste seg å brenne i huset bak. Vi var fremme før brannvesen og politi. Alle var ute av huset og brannvesenet kom i full fart. Det brant godt og lenge før de fikk brannen under kontroll. Vi kunne ikke gjøre annet enn å filme det hele og ta bilder. Vi tar en lengre tur ut i morgen. Vi har fått snusen i et fly som har styrtet, ikke så langt herfra. Morten legger nå inn posisjonen på GPS, slik at vi kan finne frem og tilbake. Maten her på planke hotellet er aldeles nydelig. Det hjemmelaget kost og du får så mye du vil. Det synes også på kokka at maten er god. Vi lider med andre ord ikke noen nød her. Det er litt synd at vi ikke kan få plass på flyet ut i dag, men vi booket oss inn Lørdag for å være sikker på at vi kom oss inn til Nordpolen før vi måtte hjem. Vi må vente til Lørdag før vi kommer oss avgårde. 
Nå har vi akkurat sagt hade bra til Bjør Esaissen fra Friluftsliv og Håkon Bonafede fra Vi Menn. De hadde booket seg inn på dagens flight før dereiste hit. Heldigvis for dem har været vært bra, slik at vi fikk reist til Nordpolen før flyet gikk tilbake. 
CO-OP
Butikken i Resolute Bay. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
 
 
 
 
 

 Vi jobber med bilder og tekst på vår Toshiba fra Sydpolteamets 
kontor i Resolute Bay. Dette sender vi via Nera satelitt telefon.
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
20.04.98 Eureka - Resolute Bay, Northwest Territorie, Canada.
Nå har vi reist fra Eureka, etter en solid frokost, tilbake til Resolute Bay. Nordpolexpressen har hoppet på sitt fly tilbake mot Norge. Vi blir igjen her for å utforske området rundt dette øde stedet frem til Lørdag da vårt fly går med kurs hjemover. 
Vi har hørt at det skal finnes ca. 200 Isbjørner innen 1,5 timers flytid fra Resolute Bay. Kanskje kan vi treffe en av disse? Vi får se hva de neste dagene bringer oss av opplevelser 
her oppe. 

Vi har nå sett oss om litt her i Resolute Bay. Vi har funnet butikken, skolen og kirken. Det 
var ikke vanskelig for de ligger ca. 150 meter fra hverandre. Butikken selger alt fra 
dagligvarer til våpen. 
Vi har tenkt at vi kanskje skulle bli her noen måneder og hoppe tandem med turister. Det kunne sikker bli en bra inntekt av det. Ja, det blir vel bare med tanken? 

 


Sydpolteamet har klart det!
Sydpolteamet på Nordpolen
Sydpolteamet etter landing på Nordpolen 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Hvorfor Nordpolexpressen gir opp
Nordpolexpressen med grunnen til at de måtte gi opp sitt mål om å 
nå Nordpolen på 25 dager. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
Twin Otter i regnbue
På vei nordover i en Twin Otter kan vi se skyggen i en regnbue i 
skyene. 
Foto: Sydpolteamet
Copyright © Sydpolteamet 1999
19.04.98 Eureka, Northwest Territorie, Canada - Nordpolen 90 grader N.
Dette er stedet der vi nå har reist ifra for å gjøre hoppet på Nordpolen, og for å hente ut Nordpolexpressen. Eureka er en forsknings og værstsajon som ligger på 80 grader nordlig bredde. Den er bemannet året rundt. De har sengeplasser til en del mennesker i tillegg til de som bemanner stasjonen. For dette tar de seg meget godt betalt. Det koster 160 Canadiske dollar pr. pers. for ett døgn. Frokost koster 40 Canadiske dollar og lunch 60! 1 Canadisk dollar er ca. 5,35 nok. 
Reisen inn til polpunktet startet klokken 1000 lokal tid her i Eureka. Detter er 8 timer etter Norge. Været i Eureka var ca. -25 grader, skyfritt og nesten ingen vind. 
Bare noen snøkrystaller i lufta. Vi merker godt at det her er en helt annen luft enn på 
Sydpolen. Her er det fuktighet i luften. 
Etter 4,5 timer i luften nordover, lander vi for å plukke opp Nordpolexpressen. de har gjort klar en landingsplass for oss på isen. den ligger i mellom store blokker av skruis. Landingen 
er har og tøff for flyet, men den går bra. Vi hopper ut og treffer Sjur Mørdre ute på isen. 
Han kan fortelle oss at det er utstyret som satte en stopper for verdens raskeste polkø. 
Skiene knakk en etter en og gjorde det umulig å fortsette. Vi får med de andre inn i flyet 
og tar av igjen. 
Denne gangen må vi sørover for å lande på et drivstoff depot ute i isen. Det tar 1,5 timer å komme seg dit. Der bor det en mann i et telt der, sammen med en hund, for å passe på tønnene med drivstoff. Han skal være der i litt over en måned. 
Vi hopper!
Vi fyller drivstoff og flyr vider nordover igjen. 
Vi lander på Nordpolen klokka 2045 lokal tid. Etter en 1/2 time er vi klare for å hoppe. 
Alt utstyret er på og vi setter oss inn i flyet. De andre 5 står igjen på isen for å se på. 
Vi klatrer opp til 9000 fot over isen. Det er ikke så kaldt her som på Sydpolen. GPS navigatoren 
viser at vi er rett over landingsområdet, men vi venter 20 sekunder til før vi hopper. 
Dette pga. mye vind i høyden. 
Så setter vi oss i døra og hopper ut på "toppen" av jorden. Etter 25 sekunder i fritt fall 
åpner vi hovedfallskjermen i 5000 fot over isen. Vi har klart det! Vi har hoppet tandemfallskjerm over begge jordens ytterpunkter. Det gir en deilig følelse i kroppen. Vi henger rett over en stor åpen råk i isen og styrer bort fra denne og mot landingsområdet 
der de andre venter i spenning. Gjør noen svinger rett over våre tilskuere og hyler høyt av glede. Landingen er perfekt rett motvinds og 10 meter fra de andre. Endelig, målet er nådd også denne gangen. Vi tar bilder og gratulerer hverandre. Vi landet på Nordpolen klokken 2130 lokal tid den 19.04.98. 
Så går turen tilbake mot drivstoff depoet. Vi lander, fyller drivstoff og tar av igjen for Eureka. Vi flyr lenge mot syd og ankommer Eureka klokken 0200 natten den 
20.04.98. Etter å ha spist litt mat, går turen i soveposen for 4 timers søvn. 
 
 

 18.04.98 Resolute Bay, Northwest Territorie, Canada.
Detter har så langt vært vår transport dag. Vi har reist fra Toronto til Edmunton, en flytur på 3 timer og 40 minutter. Der kastet vi oss direkte over i flyet som har tatt oss frem hit til Resolute Bay. Reisen hit har gått via Yellowknife, 1 time og 20 minutter i luften. Videre til Cambrige Bay, 1 time og 10 minutter. Fra Cambrige Bay har vi nå reist frem til Resolute Bay, noe som har tatt oss en ny time. All flyving har vært med Boeing 737-200 i dag. Temperaturen i Cambige Bay var behagelige -10 grader og her i Resolute Bay er det - 16 grader akkurat nå.
Vi har beveget oss inn i ett totalt is og snølagt teritorie. Det som holder menneskene her oppe er for det meste gruvedrift. Både kull og selvførgelig gull blir drevet ut her oppe.
Vi har idag møtt andre som også skal til Nordpolen. F.eks. et firma fra USA som har tatt med seg 12 ansatte på firmatur. Dette er ganske spenstig synes vi. Vi gleder oss til å komme hjem på jobb med dette forslaget vi også. Vi stiller selvførgelig gratis opp som guider, om dette skulle være ønskelig.
Det er også en Engelskmann med for å trene i Resolute Bay for en soloekspedisjon til Nordpolen neste år. Han har nå ett år med skitrening bak seg, på skimaskin selvførgelig. Han har seks uker på snø, og mener selv at dette er et meget bra utgangspunkt for å nå sine mål.
Sydpolteamet vurderer nå å bli her oppe i "noen uker" for å få hoppet tandem med alle som har satt seg på venteliste for Nordpolhopping.
Været er bra og meldingene ser også meget bra ut.
Vi begynner nå få den rette stemningen i kroppen, og er klare for dette hoppet.
Vi hopper nå rett inn i en Twin Otter som skal ta oss opp til Ureka på 80 grader nordlig bredde.


17.04.98 Toronto, Canada.
Sydpolteamet er nå på plass i Toronto, Canada. Det har vært en lang dag med mye fly og flyplasser. Vi sitter nå på et hotell rett utenfor flyplassen og forbereder oss på dagen i morgen, Lørdag. Vi reiser videre til Resolute Bay, via Edmunton, i morgen tidlig. Når vi ankommer RB Lørdag kl. 1800, vil vi gå rett inn i en Twin Otter som tar oss nordover til Eureka. Der vil vi sove noen timer før ferden går videre inn i polhavet kl. 0500 Søndag morgen.
Nå legger vi oss for å få noen timer på begge øynene.Send mail til Trond Jacobsen  med spørsmål eller kommentarer til denne siden.
Copyright © 1999 Sydpolteamet
Sist oppdatert: Mars 05, 1999