Mission Mobile  Sydpolteamet Mission Mobile

Reisedagbok

Innhold | Sydpolteamet | Reiseruten | Utstyr | Tester | Hjalmar Johansen | Sponsorer | Reisedagbok | Gjestebok


VI HAR KLART DET!
Det geografiske Sydpol punktet
Foto: Sven Lidström
Copyright © Sydpolteamet 1999

Tierra del Fuego
Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Her berører vi tærne til indianeren som sitter på satuen Tierra del Fuego, som har en statue av Maggelan på toppen. Det betyr lykke å berøre denne. Denne er i Punta Arenas, og dette gjorde vi før vi reiste inn til Antarktis. 
Santiago/Buenos Aires/Amsterdam/Oslo den 16-17/12-97. 

Vi reiste fra Santiago Tirsdags morgen, og er kommet via Buenos Aires, Amsterdam til Oslo og hjem til Skien. 
Det var en lang flytur på totalt 16 timer for å komme fra Santiago til Norge. Det er ikke så lett å venne seg til å sitte så lenge i et fly uten å hoppe. Det blei derfor gjort forsøk på å sove. Det var heller ikke så lett. Vi satte beina våre på Norsk jord kl.16.30 etter en del forsinkelser i Amsterdam. Det er en lettelse å kunne komme hjem igjen til familie og venner nå. Familiene våre ventet på Fornebu i spenning på å se oss igjen. Media var også møtt opp mannsterke for å få den siste info. 
Fra Oslo gikk turen til Skien og Hjalmar Johansens minne statue for å legge ned blomster og minnes de tre som omkom under hoppingen på Sydpolen. Så reiste vi til klubbhuset til Grenland Fallskjermklubb. Der fikk den lokale presse og venner de siste nyhetene fra Sydpolteamet. 
Etter dette kunne vi endelig komme hjem til oss selv igjen. 

Sydpolteamet vil få takke alle som har fulgt med oss hjemme i Norge, familie, sponsorer, venner og eller alle andre. 
 Santiago den 15.12.97.

 Vi kommer hjem til Jul. Vi har vært i dommeravhør i Punta Arenas, og er frie til å reise hvor vi vil.
Vi er nå kommet til Santiago, og skal reise videre i morgen ettermiddag. Vi vil da være hjemme i Norge Onsdag kl.1515. 
DC-6
Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Morten prøver å ta av med en DC-6 som har styrtet i isen med kraften fra en Toshiba Tecra 750 CDT. 

Kjøkken/spisetelt
Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Kjøkken/spiseteltet på Patriot Hills. Det var her vi spiste alle måltider. 
Maten er helt fantastisk her nede, og staben til ANI er meget hyggelige og imøtekommende mennesker.
 
 
 
 
 
 
 

 

3-14/12-97 Antarktis 
Vi kom oss avgårde til Antarktis kvelden den 3/12-97. Vi annkom Patriot Hills kl.0430 den 5/12-97. Vi fikk utstyret inn i teltet, og manglet sekken til Trond! Den var på vei tilbake til Punta Arenas. En forferdelig tabbe av ANI, som glemte å sjekke at de hadde fått alt utsytret ut av flyet før de sendte det tilbake. Men store gutter gråter ikke over slike bagateller. Vi hadde dobbelt sett av det meste, og utstyr for å gjøre små reparasjoner og modifiseringer underveis. Vi satte i gang med klargjøring og sjekk av alt utstyret på nytt. 

Den 6/12-97 på morgenen startet vi turen mot Sydpolen i en Twin Otter. Vi var 6 hoppere, 2 piloter og 2 representanter fra ANI. Etter en fuel stopp halveis ankom vi Sydpolen og Amundsen-Scott basen. Det var kalt, -35 grader celsius på bakken. 
Etter en siste sjekk av utstyret vårt festet vi kamerautstyr til Morten. Trond tok på seg fallskjermen, og vi var klare for det store tandemhoppet. Vi fløy opp til 9000 fot over bakken før vi hoppet. Først ut var de fire som skulle hoppe single, så hoppet vi 30 sekunder etter. Hele hoppet vår gikk som planlagt. Det var kalt, rått og ekstremt. Vi landet fallskjermen, og det kom en masse mennesker mot oss. De spurte hvor de andre hopperne var. De trodde kanskje at de ble med flyet ned igjen. Da skjønte vi at det var skjedd en tragedie. Vi forklarte at de hadde hoppet før oss og at det måtte settes igang en lete aksjon fort. En av de fire kom gående med reserveskjermen over skulderen. Han var reddet av nødopneren på reservenskjermen. De tre andre hopperne ble funnet omkommet ute i snøen på det punktet vi hoppet ut over. Dette er en ufattelig tragedie på en dag som skulle være en festdag for oss hoppere. Tre kamerater fikk en brå slutt på livet på verdens mest øde sted. 

 De neste dagene var var ikke så lette å komme igjennom. Vi klatret et fjell som vi kalte opp etter Hjalmar Johansen. Vi gikk på skiturer og bygde Antarktis største iglo, for at pingvinene skulle ha et sted å sove til vinteren. 

 Vi er nå tilbake i Punta Arenas. Her er det avhør av oss hos politiet, og dommer avhør i retten Mandag den 15. Vi vil reise hjem samme dag om vi får lov, og vil komme til Norge på Onsdag den 17/12-97 på ettermiddagen. 


Mediakoordinator
Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997

Yngve Ask jobber hjemme i Norge med media for Sydpolteamet.
Vår mediakoordinator og fotograf hjemme.

03.12.97 Punta Arenas 
Vi er fortsatt i Punta Arenas. Vi skulle etter planen vært i lufta på vei mot Patriot Hills, men været der har skiftet til vind med snøføyke. Dette gjør det umulig å lande der på en sikker måte. Vi venter nå på nærmere orientering senere i kveld. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 02.12.97 Punta Arenas
I går kveld møtte vi de andre fallskjermhopperne som skal være med på ekspedisjonen. Det er 3 stk. fra USA og en fra Østerrike. De var også satt opp på den andre ekspedisjonen.
Det regner i dag også, men ikke så mye som i går. Det er litt varmere. Vi har vært en runde i byen i dag igjen. Der har vi tatt noen fine bilder.
I dag har vi fått sjekket utstyret for siste gang å sendt det til flyet vårt som skal ta oss inn til Patriot Hills.
I kveld er det en siste briefing for alle som skal være med inn til Patriot Hills. Det er ca.15 stk. + mannskap på 6 stk. Vi som skal hoppe fallskjerm møtes også for å detaljplanlegge det store hoppet. Vi blir også litt mere kjent med de andre.


Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Morten tester vårt Nikon F5 kamera og kamerafeste, som skal brukes under hoppet på Sydpolen. 
Kameraet skal isoleres og festes på hofta til Morten, slik at vi får bilder i exit og under skjermkjøring.
 
 
 
 
 

 

01.12.97 Punta Arenas 
Desember, og vi er i verdens sydligste by og langt hjemmefra. 
I dag regner og blåser det i Punta Arenas. Temperaturen er lavere enn i går, men vi gråter ikke fordet. 
Vi har truffet Art Mortved, mekanikker på Patriot Hills, en hyggelig kar fra Alaska. Vi har også hatt besøk av Steve Mulholland, fallskjermkoordinator for ANI. Vi snakket lenge om forventninger og utstyr. Han var imponert over det utstyret vi hadde med oss ned her. Særlig imponert var han over det kraftige utstyret vi hadde for å komunisere med dere hjemme og lage internettsider underveis. Vi fikk også vite at vektbegrensningen vår er på 45 kg pr.pers. og ikke 25kg som tidligere. Vi får alt utstyret vårt inn uten problemer. Steve, som også jobbet med den andre ekspedisjonen, kunne fortelle oss at den neppe vil bli realisert. Det betyr at vi gjorde det eneste riktige da vi valgte denne ekspedisjonen. 
Ellers har dagen i dag gått med til småmodifiseringer på utstyr og noe testing. Vi har også vært ute å vekslet penger å tittet litt i butikker. Det ser ut til at det er en del billig å kjøpe her nede. 
Punta Arenas er en liten og hyggelig by, men neppe noen ferie by. Vannet er for kalt å bade i, det blåser bestandig, det er for lite is i butikkene og ingen grisefester på stranda, for den er alt for forurenset. 
Vi har foreløpig litt problemer med overføring av bilder til denne siden, men det jobbes for å klare det. 
Det nærmer seg avreise! 


Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Vi sjekker at utstyret er med og klart for bruk. Detter er fra rommet på Hotel Tierra del Fuego, Punta Arenas.
30.11.97 
Kl.19.00 lokal tid 
Vi er nå i Punta Arenas. For å komme hit har vi hatt en flytur fra Santiago på 3 timer og 30 minutter + en mellomlanding på en 1/2 time. 
Været er vel som på sommeren i Norge. Vi er sultne nå og har tenkt å få litt mat i kroppen. Byen er liten, men virker veldig koselig. Butikkene åpnet nå i 5 tiden på ettermiddagen og det er Søndag. Ikke akkurat som hjemme. Vi har også vært å sett på statuen "Tierra del Fuego" med Maggelan på toppen. Vi har rørt ved den berømte foten på statuen som skal bringe lykke til de som gjør dette. 
Denne oppdateringen er sendt fra strankanten ved Maggelan Stredet, fordi vi ikke får satelitt kontakt fra hotell rommet vårt. Takk til alle Golden Warriors som har hjulpet oss for å få til dette. May the Force be with You. 
Vi bor forøvrig på Hotel Tierra del Fuego. 


Foto : Sydpolteamet
Copyright © 1997
Det jobbes på Hotel Carrera, Santiago, med oppdateringer av Internett sider. 
Vi bruker verdens minste satelitt telefon fra Nera for komunikasjon. Antennen er plassert i vinduskarmen bak oss, og selve telefonen står på bordet ved siden av PC`n.
29.11.97 
Kl. 10.00 Norsk tid. 
Nå har vi sovet en del på flyet. Det er ikke så lett når kroppen er litt for lang i forhold til plassen. 
Nå har vi passert ekvator og er kommet inn over Sør Amerika. Vi skal nå lande i Sao Paulo, en by ved siden av Rio de Janeiro. Vi flyr så til Buenos Aires og mellomlander der, før vi endelig kommer til Santiago de Chile. 
Nå venter vi på frokost, ser på tv og på været utenfor. Det er spredt skydekke så langt vi kan se. 
Kl. 16.00. 
Vi er nå i Santiago. Vi er i byen nå og overnatter til i morgen. Vi har vært på vingene i totalt 21 timer siden vi reiste fra Norge. 
 

 28.11.97
I dag startet reisen med en siste gjennomgang av utstyret hjemme før avreise. Vi pakket tandemskjermen for siste gang før hoppet på Sydpolen. På veien fikk vi beskjed om at flagget fra Toshiba lå på posterminalen i Skien. Det ble da en liten sving utenom reiseruta for å få med denne viktige delen.
Fra Fornebu gikk flyet kl.19.20 til Amsterdam. Der har vi nå byttet fly, og er nå på vei over Atlanterhavet når denne dagen går inn i den nye.
Takk til alle som har ønsket oss lykke til, før vi reiste i dag. Spesiell takk til de som fulgte oss til Fornebu.
Klokka er nå 00.01 den 29.11.97, og vi logger av her.

Innhold | Sydpolteamet | Reiseruten | Utstyr | Tester | Hjalmar Johansen | Sponsorer | Reisedagbok | Gjestebok
Send mail til Trond Jacobsen med spørsmål eller komentarer til denne siden.
Copyright © 1999 Sydpolteamet
Sist oppdatert: Mars 04, 1999