Sydpolteamet

Innhold | Sydpolteamet | Reiseruten | Utstyr | Tester | Hjalmar Johansen | Sponsorer | Reisedagbok | Gjestebok

Det er av sine egne man skal ha det!
Åpent brev til Simen Granviken


Etter å ha lest F/NLF's medlemsblad Fritt Fall's siste utgave, nr. 1-1998, stiller vi oss en del spørsmål vedr. ditt innlegg på lederplass, Simen.

Det synest merkelig for oss at det er i den norske fallskjermsportens eget medlemsblad at man skal "henges", når det i annen media ikke har vært rettet noen negativ kritikk til Sydpolteamet etter hjemkomst fra Sydpolen. Vi håper at dette brevet kan rette opp de ting som du åpenbart ikke har noen informasjon om, og som du bare spekulerer i på lederplass.

For det første må jeg bare få beklage at det ble NRK og ikke Fritt Fall som Sydpolteamet tegnet en kontrakt med så tidlig som 14.04.97. Det å ha en kontrakt med NRK gir, som du kanskje vet, et meget stort grunnlag for å forhandle med sponsorer. I denne kontrakten, som altså ble skrevet tidlig i 1997, står det blant annet sitat: [Det forutsettes for avtalen at NRK gis enerett til videofilm materialet. NRK gis muligheten til å kringkaste begivenheten før publisering i annen media] Sitat slutt. Det er ikke nevnt noen pengesum i denne kontrakten i det hele tatt.

Denne kontrakten var vårt håp om å få dekket våre kostnader for denne ekspedisjonen.
Vi klarte nesten å komme i mål med dette. Vi fikk sponset alt av klær, soveposer, foto, PC, briller etc. Vi fikk ingen rene penger, dessverre for oss, men utstyr for kr. 290.000. Det ligger også visse betingelser i disse sponsorkontraktene for å få beholde dette utstyret i ettertid. Vi måtte låne kr. 350.000 til sammen i banken, for å kunne betale ekspedisjonen.
Når vi etter ekspedisjonen fikk et tilbud om en sum penger for å gi NRK rettigheter til en eventuell international dokumentarfilm, måtte vi vel ha vært ganske dumme om vi hadde sagt nei til det. Denne summen dekker ikke på langt nær vårt banklån.

Hadde vi derimot villet tjent penger på den måten du skisserer i ditt innlegg [den enes død, dens andres brød], ville vi for det første ikke ha blitt igjen i Patriot Hills i 6 dager etter at vi hadde den første muligheten til å reise ut. Da hadde vi selvfølgelig reist ut på samme Hercules flighten som de omkomne, for å kunne "smi mens liket er varmt" som Øystein Sunde synger. Vi ville ha spekulert på det groveste i hva som lå til grunn for ulykken, uten å ha de viktige fakta vi har samlet etter vår hjemkomst til Norge. Vi ville ha solgt alle intervjuer som ble gjort på telefon med media i Norge. Vi ville ha brutt kontrakten med NRK å solgt alt vi hadde til et stort utenlandsk selskap, som kunne ha dekket våre utgifter og mer til. Osv. osv.
Her, Simen Granviken, tråkker du langt over streken og kommer med påstander du helt klart ikke har noe belegg for å komme med! Du, som jobber i "nyhetsbransjen", burde helt klart ha holdt deg for god til å spekulere i dette.
Ønsker du å lese spekulasjoner på Internett, kan dette gjøres på følgende web side: http://www.chesco.com/~forum/poles/sp/SP_Page1/sp_accid.html
Her finner du en som gjør alt for å promotere sin ekspedisjon på bekostning av 2 tidligere, og nå dessverre døde, samarbeidspartnere.

Når det gjelder NRK, så har de nå laget og sendt den norske dokumentarfilmen på TV. Den er laget på bakgrunn av videofilm fra Sydpolteamet, men også fra to av de omkomne. Denne dokumentarfilmen er gjort i full forståelse og samarbeid med de etterlatte, som også har gitt oss tillatelse til å bruke disse videofilmene. NRK har på vurderingsstadiet en international versjon.
I den norske dokumentarfilmen forteller vi de rene, men harde fakta vi har, og ingen spekulasjoner.
Vi forteller her også detaljer vi har jobbet med å få etter at vi kom tilbake til Norge, blant annet hvor mange hopp de enkelte hadde. Jeg tror at dette skulle være mer en nok for norske fallskjermhoppere til å kunne forstå hvorfor ting gikk galt for 3 av våre venner.
NRK dekker vel også en større gruppe mennesker en Fritt Fall har som lesere. Den norske dokumentaren vil også bli tilgjengelig via Norvisjon, en utveksling av programmer Nordiske land i mellom. Dette er gratis for de enkelte land. Ingen royalties å hente for Sydpolteamet.

At det er vi, og ikke Adventure Network International, som nå hjelper de etterlette med å få sent de omkomme sine eiendeler hjem fra Chile, har vi ikke sett noe poeng i å fortelle Gud og hvermann. Dette kan vel kanskje være en passende anledning til å gjøre dette.

Vi ga rett nok Fritt Fall et tilbud om et bilde fra Sydpolen. Dessverre hadde vi bare bilder med sponsor reklame. Det ble forklart for dere i Fritt Fall hvorfor, men vi kan jo også her ta dette på nytt. Etter ulykken satt vi 4,5 time inne på Amundsen-Scott basen for å få igjen varmen og for å snakke, skrive rapport, drikke og spise. Etter at de omkomne var hentet og lagt inn i Twin Otteren vi skulle fly med tilbake til Patriot Hills, hadde vi ikke tid til å farte rundt utenfor. Det var usikker vær i vente, og vi hadde flygere som ikke hadde mye tid igjen av sin tilmålte tjenestetid. Da tenker man ikke først og fremst på at man må ha med bilder uten reklame til Fritt Fall. Vi får vel her skylde på omstendighetene.

Vi ønsker definitivt ikke å få noen "heltestatus" her hjemme fordi vi klarte å nå våre mål på Sydpolen. Vi har gjort det vi ville, men fikk en opplevelse vi gjerne skulle vært foruten. Penger har vi ikke tjent på andres død, og vi holder oss for gode til å spekulere i noe vi ikke vet nok om.

Dette, Simen Granviken, er den største skivebom og mest spekulative innlegg vi noen gang har sett i Fritt Fall.

Vi vet jo selvfølgelig at man som fallskjermhoppere fra "utkantstrøk" og uten et "navn" i de "hotte" fallskjerm kretser, ikke skal stikke hodet så langt frem. Det kunne jo være at man fikk uønsket mye media oppmerksomhet i forhold til andre grupper fallskjermhoppere i Norge, og det er jo ikke helt bra, eller hva? At man i tillegg klarer å skaffe seg sponsorer som fallskjermhopper her på berget er vel helt forkastelig. Og når man topper det hele opp med å ha en kontrakt med selveste NRK, ja da er vel grensen nådd skulle vi tro?

På tross av dette så ønsker vi Fritt Fall hjertelig velkommen til å snakke med oss om det er ønskelig. Fritt Fall må gjerne publisere hele vår historie, og det helt gratis. Vi kan dessverre bare love dere "sponsorbilder" fra selve polpunktet.

Du skulle ha ringt tilbake til Trond slik du lovet, Simen, etter å ha snakket med hans kone på telefonen. Det ville ha spart deg og oss for mye skriving.

Skien den 03.03.98

Sydpolteamet
Trond Jacobsen og Morten Halvorsen

Innhold | Sydpolteamet | Reiseruten | Utstyr | Tester | Hjalmar Johansen | Sponsorer | Reisedagbok | Gjestebok